Какво е LEGO ® SERIOUS PLAY ®

През 1994 година собственикът на LEGO ® Кирк Кристиансен усеща заплахата от електронни игри, на които децата все повече играят. Кирк е искал мениджърският му екип да създават по-креативни стратегии за развитие на компанията му. Той е вярвал, че екипът му може да прояви много повече въображение и креативност. Тогава той се свързва с двама професори от IMD Business School - Барт Виктор(Bart Victor) и Йохан Рууз(Johan Roos). Тримата имат едно и също виждане за разработването на стратегии:


  • Хората са най-важни за успеха на всяка една компания и хората искат и могат да работят добре.

  • Стратегията е част от живота ни, а не документи, които стоят в шкафовете.

Тези принципи не се спазват и Кирк решава да инвестира в проект за създаването на нов метод за стратегии. През следващите години професорите от бизнес училището използват за новите си концепции тухлички LEGO, вместо стандартните цветни лисчета (Post-It Notes) и бяла дъска. Основното допускане е било, че ако дадеш на някой купчина с LEGO тухлички и искаш от него "Да направи идеи за стратегии", то неговото въображение ще ескалира като на дете. В края на 2001 методът е готов и започва да се разпространява в Европа и САЩ.


LEGO ® SERIOUS PLAY ® осигурява решение в три области:


1. Да се променят неефективните класически оперативки 20/80.

2. Да се отключи въображението.

3. Да се промени стандартното мислене.


Тема: LEGO ® SERIOUS PLAY ® за оперативките в офиса/цеха

Мениджърите трябва първо да прекратят скучните и нефективни оперативки 20/80. След това да създадат срещи, на които всички служители вземат участие и са заинтересовани от дискутираните теми. Само по този начин ще може да се отключи въображението им и всеки да дава интересни предложения за подобрения. Масово един или двама души водят оперативките и те определят темите и приоритетите. Тези 20% от участниците отнемат 80% от времето и рядко дават думата на другите. По този начин другите участници не могат да дават интересни предложения за подобрения и играят роля на статисти. След срещата 80% от служителите остават с негативно усещане, което пренасят в работния процес след това. Тук идва идеята за това, че всеки участник може да даде креативна идея и тя да допринесе за доброто развитие на компанията. Всяка фирма има нужда от креативни решения от всички нейни работници. Доминиращите участници често говорят високо, прекъсват колегите си и не оставят другите дори да се изкажат. При такива срещи липсва демократичен процес, който да осигури достатъчно време за всеки и възможност да се чуе думата му.


В тази Тийм Ре-Билдинг сесия ще Ви научим как да прилагате принципите на LEGO ® SERIOUS PLAY ® в създаването на 100/100 оперативки. Ще разберете как може да участват всички 100% от служителите и как всички да използват 100% от техния потенциал.